Снимка: Михаил Палинчак, уеб сайт Президентство на Украйна, уикипедияПрезидентът на Турция

...
Снимка: Михаил Палинчак, уеб сайт Президентство на Украйна, уикипедияПрезидентът на Турция
Коментари Харесай

Ердоган: Макрон иска да върне колониалния период в Източното Средиземноморие

Снимка: Михаил Палинчак, уеб уебсайт Президентство на Украйна, уикипедия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че единството решение в разногласието на Анкара с Гърция за сондажите в Източното Средиземноморие може  да пристигна единствено посредством разговор и договаряния .

Той увери, че  не се стреми към никакви " случки " в района , осведомят " Ройтерс " и " Дейли сабах ", представени от news.bg.

Турция и Гърция, съдружници в НАТО, имат териториални искания към богати на енергийни запаси региони в Източното Средиземноморие. Напрежението сред двете страни ескалира, откогато Анкара стартира интервенции за изследване в акваторията в понеделник.

Атина предизвести, че турският проучвателен транспортен съд Oruc Reis оперира нелегално във води, които попадат в континенталния шелф на Гърция. Анкара отхвърля обвиняванията. Корабът за изследвания е придружаван от турски бойни кораби.

Пред членове на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Ердоган акцентира, че Гърция е  повода за ескалиралото напрежение  в района и прикани Атина да почита правата на Турция.

" Пътят към решение в Източното Средиземноморие е  посредством разговор и договаряния.  Ние не се стремим към непотребни случки или напрежение ", увери той.

Турският водач сподели, че ще разиска напрежението в района с немския канцлер Ангела Меркел и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на телефонен диалог по-късно през днешния ден.

Ердоган акцентира, че дейностите на Турция в  акваторията са в изцяло сходство с интернационалното право.

" Турция не прави нищо с изключение на законни дейности в съгласуваност с  подписания с Либия меморандум  в Източното Средиземноморие ", означи той и добави, че до момента в който Турция няма желание да нарушава правата на нито една страна в района, няма да разреши на други да нарушават правата на Анкара.

Президентът също разкритикува  френския президент Еманюел Макрон за позицията му против Турция.

" Макрон и други к ато него единствено желаят да върнат колониалния интервал  с дейностите си в района. Това е надалеч от задачите на Турция ", акцентира той.

В същото време френската армия  организира военни учения с гръцките сили край остров Крит , оповестиха военни източници пред " Ройтерс ".

По-рано стана ясно, че  Франция ще изпрати два изтребителя " Рафал " и фрегатата " Лафайет "  в Източното Средиземноморие като част от проекти за увеличение на военното наличие в района.

Макрон съобщи в диалог с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, че  Франция ще ускори военното си наличие в района.

Фрегатата и самолетите дойдоха в Крит рано тази заран и организират взаимни маневри с гръцките сили, разясниха военни източници от балканската страна.

" Еманюел Макрон е  същински другар на Гърция и ревнив бранител на европейските полезности  и интернационалното право ", написа на френски език в " Туитър " гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис след диалог с Макрон.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР